top of page
  • Skribentens bildSusanne Rittedal Söderblom

Så får du ordning och reda i hemmet - organiseringstips på TV4 Nyhetsmorgon

Idag var jag med på TV4 Nyhetsmorgon och pratade om det jag brinner för - organisering! Se klippet här! Då jag är initiativtagare, en av tre grundare och ordförande i en svensk branschförening för oss ordningskonsulter är jag så glad och tacksam att jag fick möjlighet att sprida ordet om vår bransch - professionell organisering till svenska folket 🙏. Föreningen heter Svenska Branschföreningen för konsulter inom Produktivitet och Ordning - långt namn, vi vet 😂😅 - kika gärna på sbpo.se!


Alla våra medlemmar följer våra etiska riktlinjer som bland annat innebär att vi arbetar under tystnadsplikt och utan att döma. Sedan årsskiftet 2021 är många av de tjänster som en ordningskonsult erbjuder RUT-avdragsgilla. Till exempel organisering och transport av saker till andrahandsförsäljning.


På Nyhetsmorgon delade med mig av mina fem steg när det kommer till att organisera - S.A.G.A.N.

De ska göras i den ordningen också så att man inte till exempel börjar med att köpa förvaring (steg 4) innan man vet VAD (steg 1) som ska organiseras VAR (steg 3).


Organisering - enligt S.A.G.A.N.

1. Sortera

🔸Sortera allt och samla lika med lika – då är det lättare att ta beslut om vad som ska behållas eller avyttras


2. Avyttra

🔸Spara, skänk, sälj, släng - märk upp dina högar så du vet vilka beslut du redan tagit och se till att få iväg det som ska avyttras så fort det går - gärna samma dag!


3. Ge saker ett hem

🔸Var i hemmet/utrymmet är en naturlig plats för saken så att den stöttar dig i vardagen? Samla föremålen och gruppera lika med lika – tänk zoner och kategorier. Om du har allt i samma kategori på samma plats är det lättare att se om man har dubbletter och att hålla ordning. Förvara nära där det används. Tunga saker långt ner. Sällan använt långt upp. Garderobsväxling?


4. Avgränsa till en behållare

🔸Avgränsa kategorier till lämplig förvaring/behållare och märk upp! Kategorins avgränsning får sedan inte överskridas (en låda, ett hyllplan etc.) utan blir det "fullt" så är det en signal om att kanske byta ut något istället för att till exempel lägga in på ett annat hyllplan eller låda bara för att det råkar finnas plats där. Till slut blir det fullt där också! Detta är kanske den viktigaste av alla punkter 🌟🤩!


5. Njut av ordningen och underhåll!

🔸Viktigt att njuta av den nya ordningen och livet så att man får energi orkar ta sig den extra tiden att underhålla utrymmena! Scanna av och återställ löpande så blir det inte så mycket att ta tag i på en gång sedan. Respektera dina utrymmen - "Honor that space" 🙌.


Att s k a p a en ordning är inte samma sak som att h å l l a en ordning 😬


För att underhålla ordningen

☀️Involvera familjen från början när ni hittar ett hem åt sakerna. Då känner sig andra med delaktiga och förstår systemen bättre.


☀️Tar det mindre än 2 minuter-gör det på en gång!


☀️Begränsa inflödet av nya saker-gör medvetna inköp


☀️Skapa en UT-station (se bilden nedan) för det som ska lämna hemmet! Kanske i din garderob, eller vid ytterdörren.
Comentarios


bottom of page